#metoo-uppropet #intedinhoras grundare Gabriella Kärnekull Wolfe blir Årets Changemaker 2018

Årets Changemaker 2018 går till Gabriella Kärnekull Wolfe för sitt stora engagemang och förmåga att få med sig andra i kampen mot sexuella övergrepp och prostitution. I samband med #metoo-rörelsen startade Gabriella uppropet #intedinhora, för kvinnor, transpersoner och barn med erfarenhet av prostitution. Sedan dess har uppropet utvecklats till en organisation och engagerat tusentals människor genom sociala medier och opinionsbildning.

För första gången delar organisationerna Raoul Wallenberg Academy och Ashoka tillsammans ut priset Årets Changemaker för att uppmärksamma unga sociala entreprenörer som driver samhällsförbättrande initiativ. Årets vinnare Gabriella Kärnekull Wolfe är en changemaker som med handlingskraft, kreativitet, problemlösningsförmåga har lyckats få fler att engagera sig.

Med över 11 000 följare i sociala medier, ett nätverk på över 100 personer med erfarenhet av prostitution, flertalet debattartiklar har Gabriella skapat en rörelse där fler vågar berätta om prostitutionens verklighet. Med hashtaggen #intedinhora har över 1800 inlägg om erfarenheter av prostitution delats.

Jag brinner för jämställdhet och mitt fokus ligger på barns och kvinnors rätt att slippa våld och övergrepp. Jag har egna erfarenheter av övergrepp och jag ser hur barn och kvinnor i samhället fortsätter utsättas. Det gör mig arg. Men jag äts inte upp av min ilska, jag ser den snarare som min drivkraft. Det är ilskan över hur samhället ser ut som driver min vilja att förändra det, säger Gabriella.

Årets changemaker vinner i år stöd från den prisbelönta designbyrån Antrop samt strategisk coachning från Accenture som genom sina respektive satsningar inom hållbarhet och samhällsengagemang stöttar projekt som påverkar vår värld till det bättre.

Juryn består av Katarina Walter, VD för tjänstedesignbyrån Antrop, Ingrid Alexanderson, hållbarhetschef på Accenture och Johan Wendt, social entreprenör. De ser stor potential i att Gabriella lyckas kanalisera det stora engagemang som hittills skapats för att utveckla #intedinhora till en professionell organisation som både arbetar förebyggande men även gör konkret skillnad för personer som utsatts för sexuella övergrepp och prostitution.

Uppropet #intedinhora går med kraft rakt in i hjärtat, lyfter en grupp som inte annars är representerad i samhällsdebatten och fyller därför en viktig roll, säger juryn i sin motivering.

Priset delas ut av Kristina “Keyyo” Petrushina, vid Raoul Wallenberg Academys ceremoni på Rival i Stockholm på Raoul Wallenbergs dag 27 augusti, tillsammans med Raoul Wallenbergpriset och utmärkelsen Ungt Kurage.

Följ prisutdelningen

Ceremonin äger rum på Hotel Rival i Stockholm, mellan kl. 17.00-18.00. Vill ni vara på plats och bevaka prisutdelningen kontakta Martina Högberg, [email protected].

Changemakers’ Yard

I maj lanserade Raoul Wallenberg Academy och Ashoka den digitala plattformen Changemakers’ Yard, en mötesplats för unga sociala entreprenörer och changemakers som vill förändra världen. Plattformen Changemakers’ Yard bygger på organisationernas samlade expertis inom området och syftar till att stötta unga att utveckla sina samhällsförbättrande idéer. Med kunskap, verktyg och inspiration ska unga ges möjlighet att utveckla de förmågor som krävs för att skapa positiv samhällsförändring i en alltmer komplex och föränderlig värld. Plattformen möjliggör även för målgruppen att träffa och få stöd av andra changemakers. Besök Changemakers’ Yard på: https://changemakersyard.com/.

Kontaktinformation:

Martina Högberg, Raoul Wallenberg Academy, [email protected], 072 210 77 47,  www.rwa.se

Emma Lindgren, Country Director Sweden, Ashoka Scandinavia, [email protected], 076 045 44 25, www.ashoka.org

Om Raoul Wallenberg Academy och Ashoka

Raoul Wallenberg Academy är en insamlingsstiftelse som ger gymnasieungdomar utbildning i ledarskap och stärker unga förebilder.

Ashoka är världens största nätverk för sociala entreprenörer och changemakers, med över 3 500 så kallade Ashoka Fellows i 89 länder.